lunes, 12 de abril de 2010

Guerra Freda 1945-1992 (Alejandro Coch Salas B-12)

Definició
La Guerra Freda va ser la situació internacional extremament tensa en la qual les dues superpotències ( Estats Units i la Unió Soviètica ), varen iniciar una cursa d'armaments i varen mantenir una actitud bel·ligerant i de confrontació ideològica permanent, malgrat que no varen arribar mai a un enfrontament armat directe.
El mur de Berlín
Berlín era el símbol evident de l'existencia de dos blocs al món. Aquesta ciutat estava dividida en dos sectors: una part, a les mans dels soviètics (RDA), i l'altra part, a les mans de les potències occidentals (RFA). Entre els dos sectors hi havia una frontera però molts ciutadans de la RDA s'hi escapaven cap al Berlín Occidental. Entre el 1949 i el 1961, dos milions d'alemanys de l'Est, entre els quals molts intel·lectuals i científics, van fugir cap a Occident.
L'URSS exigia que Berlín Oriental quedés unit a la RDA, però els Estats Units es varen negar. Com a resposta, la nit del 12 al 13 d'agost del 1961, l'exèrcit de la República Democràtica Alemanya van rebre l'ordre d'aixecar un mur per tancar l'accés dels ciutadans del Berlín Oriental al Berlín Occidental. La raó d'aquest mur era la necessitat de frenar l'entrada d'espies i de sabotejadors a la zona comunista i l'impediment de la sortida de ciutadans de l'Est cap al Berlín Occidental.
Durant trenta anys, Berlín i el seu mur van simbolitzar l'existència de dos models. L'obertura i la destrucció posterior del mur (1989-1990) va simbolitzar la fi de la Guerra Freda, de la divisió del món en blocs i la caiguda del món comunista.
Què ens aporta el documental? HISTORIA: EL MURO DE BERLÍN
"Va ser un país pobre que va intentar construir piràmides enmig d'una ciutat. Ho van fer sense grans inversions perquè es van veure a obligats d'aquesta manera. No tenien cap alternativa i a pesar de tot van fer una labor increïblement eficaç per dificultar la sortida a l'exterior. Van aconseguir-ho amb creus."
El mur de Berlín va ser un teló d'acer fet d'hormigó d'uns 150 km de longitud. Aquesta línia divisoria entre el comunisme i el capitalisme englobava centenars de torres de vigilància i barreres dobles. La unió d'aquests dos obstacles van originar almenys 239 morts. Actualment, només queden restes del que va ser una barrera protectora antifascista temuda per la ciutat de Berlín. Paradoxalment, una part del mur de Berlín està coberta de pintures que, en el món actual, són considerades obres d'art.

No hay comentarios:

Publicar un comentario