martes, 13 de abril de 2010

La Guerra Freda i la crisi dels míssils a Cuba (Facundo Yoma)

La Guerra Freda va tenir lloc durant el segle XX, des de 1945, fi de la Segona Guerra Mundial, fins a la fi de l'URSSi la caiguda del comunisme que es va donar entre 1989, Caiguda del Mur de Berlín, i 1991, fi de l’URSS. És la situació internacional extremadament tensa en la qual les dues superpotències, els Estats Units i la Unió Soviètica, van iniciar una cursa d’armaments i van mantenir una actitud bel·ligrant i de confrontació ideològica permanent, malgrat que mai van arribar a un confrontament directe.


La crisi dels míssils a Cuba

En la dècada dels 60 un altre conflicte en Cuba, va provocar un dels episodis més importants de la Guerra Freda perquè trencava el domini nord-americà a Amèrica. La guerrilla nacionalista de Fidel Castro va enderrocar al govern de Fulgencio Batista, aliats dels Eua. El govern dels Estat Units va declarar el boicot econòmic a Cuba.

La Unió Soviètica va oferir ajut a Cuba i l’any 1960 hi van establir relacions comercials. Van signar un tractat de cooperació militar. A l’any 1961, totes les organitzacions revolucionaries es van fusionar en el Partido Unido de la Revolución, que, l’any 1965 va esdevenir en el Partido Comunista de Cuba.

A l’abril del 1961 es va produir un intent de desembarcament de cubans exiliats i nord-americans, a la badia de Los Cochinos. Las autoritats cubanes van signar un acord defensiu amb l’URSS per instal·lar míssils nuclears que apuntaven als EUA. Quan van detectar l’operació, Kennedy va ordenar el blocatge naval de Cuba per impedir l’arribada de les peces nuclears. Després d’uns dies, Khruixov va ordenar el retorn dels vaixells i es va comprometre a retirar els míssils. El govern de Kennedy va aixecar el blocatge de Cuba.



1 comentario:

  1. Facundo, gracias por aclararme las dudas que tenía. Sin duda es un buen trabajo.



    Natanael Garrandés

    ResponderEliminar