lunes, 9 de noviembre de 2009

GERMINAL (Alejandro Coch Salas B-12)

1.Llegeix l'inici de l'obra de Zola i dos dels seus comentaris de la pel·licula que podem trobar en Internet. Què destacaries d'aquests dos textos?
La novela és una obra dura i realista sobre una vaga de miners en el nort de França. Destaca les condicions infrahumanes en que estan sotmesos els treballadors, encara que treballar en una colònia era un privilegi, ja que et proporcionaven una casa i un sou, cosa que alguns dels treballadors miners no tenien.

2.En quina regió de França es situa l'acció? Quan? Quines altres industries hi han a la zona? Per què es localitzaven aquí i no en altre lloc?
L'acció es situa a Montsou, al nort de França, l'any 1860. Hi han altres industries com, per exemple, la Voreux. Es localitzaven en aquell lloc ja que les terres eren propícies per l'extracció de minerals.

3.Com són la mina i la colònia minera que apareixen en la pel.lícula? És a dir, descriu l’espai o el plànol d’aquesta colònia (espais, cases, dependències).
La mina estava molt ben estructurada: hi havia un bar en el qual l'alcoholisme era el protagonisme, hi havia un metge i la resta de la colònia era ocupada per cases petites i poc complexes en les quals vivien una familia o dos. El treball a la mina estava molt organitzat ja que cadascun dels habitants de la colònia treballava unes dotze hores, i quan acabaven, altres començaven.

4.Com eren les families mineres? I les burgeses?
Hi havia una gran diferència entre familia minera i burgesa: els fills. Incoherentment, els miners eren qui tenien la natalitat més alta encara que no podien mantenir-los, i els burgesos estaven molt pendents del nombre dels seus fills a causa de l'herència. Hi ha una explicació a aquesta incoherència; els miners no veien un fill, sinó una paga més a la casa. En definitiva, les families mineres són sinònim de pobresa i les burgeses de luxe.

5.Com és la casa d’un miner? Té comoditats? Com són les cases del burgesos?
La casa d'un miner consta de dos pisos: el primer pis era el menjador i la cuina, i el segon pis era l'habitació en la qual tota la família descansava. La higiene no era molt considerada, ja que es rentaven al mateix menjador mentre la familia dinava. No té cap comoditat; són unes condicions molt desfavorables. Tot el contrari eren les cases dels burgesos: inmenses mansions amb jardins luxuriosos a l'entrada en els quals podien jugar els seus fills. La mansió constava de diversos pisos amb un interior ple de luxes: habitacions pròpies, comedor o comedors espectaculars,...

6.Per què es produeix la vaga? Perquè hi ha una greu crisi econòmica?
La vaga es produeix, bàsicament, per les multes a causa de les condicions lamentables de la estructura de la mina. La gent, encara que la seva situació econòmica i social era péssima, el seu sou els hi era suficient per viure, però amb les multes, els treballadors miners senten una gran manipulació envers als propietaris i una necessitat de canviar les condicions. Hi ha una greu crisi econòmica a causa de la vaga, ja que si no treballaven, no cobraven.

7.Explica quines són les ideologies que apareixen a l’obra. Estàn enfrontades? Com pensen els burgesos?
Les ideologies principals que sorgien a l'obra eren el socialisme i l'anarquisme. Estaven enfrontades encara que el seu objectiu era el mateix, però els seus mètodes no tenien cap semblança. El socialisme volia millorar les condicions mitjançant el diàleg; l'anarquisme volia millorar-les a través del dolor i la sang. Els burgesos tenien una ideologia capitalista, ja que els únics capaços de triunfar en una societat d'aquesta ideologia eren ells, perquè els miners no tenien cap possibilitat d'evolucionar.

8.Busca en llibres o en internet informació sobre les colònies industrials del riu Llobregat. (penseu que el dia 10 anirem a una, la Colònia Vidal). Eren molt diferents a la del film que hem vist?
Les colònies industrials del riu Llobregat són, sobretot, tèxtils. En el seu conjunt presenten molts trets comuns, alguns d'aquests trets venen marcats per les relacions que s'establien entre les persones, els amos, els treballadors, els capellans... i tots contribuïen a fer de la colònia un univers tancat i autònom; tenen també molta relació perquè la proximitat feia que alguns treballadors anessin de colònia en colònia.

1 comentario:

  1. Una vez más tu prosa, tanto en catalán como en castellano, es excelente. Felicidades. Sólo decirte que no respondas las preguntas. Por cierto, que creo que Natanael te ha copiado algunos fragmentos. Denúncialo a la sociedad general de autores. Jordi N.

    ResponderEliminar